Stortingsvedtak om gass til KårstøLivbåtulykke på LB200

«Jeg døper deg Statfjord B…»

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
I Stavanger var det disig og overskyet, men i Vats skinte solen på den blanke fjorden. 60 dåpsgjester hadde blitt fraktet med båt fra Stavanger til Vats tidlig om morgenen 17. juni 1981. Statfjord B skulle døpes.
— Statfjord B ble døpt etter sammenkoblingen i Yrkjefjorden, 17. juni, 1981. Gudmor var fru Agnes Rettedal. Olje- og energiminister Arvid Johanson og andre æresgjester var tilstede. Foto: Mobil/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Før selve seremonien fikk gjestene en sightseeing på plattformen og ble vist både produksjonsutstyr og hotellet. Gjestene var fra regjeringen, Olje- og Energidepartementet, Industrikomiteen på Stortinget, Oljedirektoratet, Rogaland fylke, Stavanger og Vindafjord kommune, samt representanter fra partene i Statfjordgruppen og de store leverandørene.

Jeg døper deg Statfjord B, b-plattformen,
Arbeiderne på Statfjord B følger med når champagnen blir kastet mot skiltet med tegning av plattformen. Foto: Kåre Moen/Norsk Oljemuseum

Klokken tolv startet dåpsseremonien. Administrerende direktør i Statoil, Arve Johnsen startet med å takke alle som hadde vært med på byggingen, 40 000 menn og kvinner. Gudmor for dagen var Agnes Rettedal, Stavangers førstedame, konen til ordfører Arne Rettedal. Det er en gammel tradisjon og overtro at skip og plattformer skal døpes av kvinner. «Jeg døper deg til Statfjord B, måtte hell og lykke følge deg og ditt mannskap», lød de velvalgte ordene før hun sendte champagnen avgårde mot skiltet som var sveist på for anledningen. Den knuste på første forsøk. Så ble hjelmene tatt av og den norske nasjonalsangen avspilt. De 600 arbeiderne om bord tok en pause i arbeidet og fikk anledning til å følge med fra utsynsposter.

Lunsjen ble servert i kantinen på Statfjord B. Den besto av den daglige maten pluss kanapéer og en spesiallaget dåpskake formet som Statfjord B. Arve Johnsen takket for maten, og benyttet anledningen til å rose cateringpersonellet, før han avduket en platte til minne om dagen. Så bar det tilbake til Stavanger og dåpsmiddag på Atlantic Hall midt i Stavanger sentrum.

Til middag var det invitert 139 gjester. Arve Johnsen var toastmaster og gudmor Rettedal talte om Statfjord B som var bygget i Stavanger og takket på vegne av Stavanger by for det ærefulle oppdraget det var å få bygge til da verdens største plattform. Arbeidstakerorganisasjonene på Moss Rosenberg Verft og Norwegian Contractors fikk hver overrakt en sjekk på 20 000 kroner som takk for innsatsen. Gudmoren fikk overrakt et gullarmbånd.

Dagen etter var det Statfjordgruppen som arrangerte stor fest for de ansatte i Statoil og Mobil som hadde arbeidet med Statfjord B prosjektet. Nærmere 500 invitasjoner ble sendt ut og alle invitert med følge. Gjestene på de forskjellige arrangementene fikk hver en spesiallaget porselensplatte av Statfjord B i gave.

Stortingsvedtak om gass til KårstøLivbåtulykke på LB200
Publisert 23. mai 2018   •   Oppdatert 14. januar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *