Statfjord B lastebøyeOffshoretillegget vedtas

President Carter besøker Statfjord A

person Kristin Øye Gjerde, Norsk Oljemuseum
Det er ikke hver dag Norge får besøk av en amerikansk president. 4. mai 1982 var en slik dag. Jimmy Carter og hans kone Rosalyn besøkte Statfjord A som da var operert av Mobil Exploration Norway Inc.
— Det tidligere amerikanske presidentparet Rosalyn og Jimmy Carter ankommer Statfjord A. Til høyre er daværende administrerende direktør i MENI, Harold R. Inman og hans kone Gloria Inman. Plattformsjef, Roy L. Johnsen, viste besøket rundt på plattformen.
© Norsk Oljemuseum

Jimmy Carter, president fra 1977 til 1981, besøk skjedde altså året etter at han hadde gått av.

Jimmy Carter ombord på helikopteret på vei til Statfjord A. Foto: Ukjent / NOM. Jimmy Carter ombord på helikopteret på vei til Statfjord A. Foto: Ukjent / NOM.
Jimmy Carter ombord på helikopteret på vei til Statfjord A. Foto: Ukjent / NOM.

Besøket var spennende og hektisk, forteller Reidun Lending. Det er hennes fortjeneste at Carter signerte hjelmen han brukte og at denne hjelmen nå befinner seg på Norsk Oljemuseum. Hun var sekretær på plattformen og hjalp med praktiske ting i forbindelse med besøket. Reiduns mann Arne Lending var kjøkkensjef om bord og var ansvarlig for serveringen ved besøket.

Jimmy Carter får omvisning på plattformen. Foto: Ukjent / NOM. Jimmy Carter får omvisning på plattformen. Foto: Ukjent / NOM.
Jimmy Carter får omvisning på plattformen. Foto: Ukjent / NOM.

Presidentparet var på plattformen bare en times tid og alt var planlagt på minuttet. Roy L. Johnsen som var plattformsjef sto for presentasjon og omvisning. At sikkerhetsvaktene stilte med våpen, var ikke de ansatte vant med å se.
Da presidentparet skulle forlate plattformen og tok av kjeledress og hjelm i bytte med overlevelsesdrakt til helikopterturen, var det at Reidun spurte om signatur på hjelmen. Vannfast tusj var klar .. og Jimmy Carter smilte og signerte.

Vernehjelmen tidligere president Jimmy Carter brukte ombord på Statfjord A. Foto: NOM
Vernehjelmen tidligere president Jimmy Carter brukte ombord på Statfjord A. Foto: NOM
Statfjord B lastebøyeOffshoretillegget vedtas
Publisert 9. mai 2023   •   Oppdatert 8. juni 2023
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *