Stavangerutvalget
Utvalget skulle være et rådgivende utvalg for sentrale og lokale myndigheter. I tillegg til uttalelser om arbeidstillatelser ved gruppeinntak av utenlands arbeidskraft, fikk utvalget forelagt enkeltsøknader om arbeidstillatelser fra Arbeidsdirektoratet eller fylkesarbeidskontoret. Det kunne også behandle andre saker tilknyttet sysselsettingen på sokkelen hvor det var behov for drøfting og samordning mellom myndighetene og arbeidsmarkedspartene.
Bakgrunnen for ordningen var at det var reist kritikk mot den omfattende bruken av utenlandsk arbeidskraft på den norske kontinentalsokkelen. Det var påpekt at gjeldende regler og betingelser ikke ble fulgt. Operatørselskapene hevdet at det var nødvendig å benytte utenlandske firma og utlendinger i stor utstrekning både av faglige grunner og på grunn av tidsnød. Det fantes ikke nødvendig ekspertise eller ledig kapasitet og ledige arbeidere når det trengtes, hevdet de. I 1975 var det innført innvandringsstopp i Norge, etter at søknader om arbeidstillatelser hadde økt betydelig de første årene på 1970-tallet. Innvandringsstoppen var en stopp i adgangen til å gi nye arbeidstillatelser. Det ble gjort unntak for flere grupper, blant dem var spesialister, fagutdannet personell og nøkkelpersonell som ble ansett som absolutt nødvendig for en virksomhet.[REMOVE]Fotnote: NOU 2004: 20; Ny utlendingslov; 3.5.3 Innvandringsstoppen i 1975
På norsk sokkel dreide det seg til tider, som på Statfjord A, om til dels mange arbeidsplasser, med mange spesialister og hyppige skifte av arbeidsstokken. Den 30. juni 1977 ble det avholdt et møte med berørte parter hvor problemene ble drøftet. Hensikten var å komme fram til en betryggende ordning og samtidig sikre at framdriften av tiltak og arbeidsoperasjoner innen oljesektoren ikke ble sinket. Det ble her foreslått å opprette «Stavangerutvalget».
Utvalget hadde sete i Stavanger hvor Fylkesarbeidskontoret i Rogaland, Oljedirektoratet og politimesteren i Stavanger hadde en representant hver. Arbeidstakerne og arbeidsgivernes organisasjoner skulle ha to representanter hver. Arbeidstakerne var representert med et medlem fra Landsorganisasjonen (LO) og et fra Operatørforeningens Samarbeidsutvalg (OFS). Arbeidsgiverne var representert med et medlem fra Norsk Arbeidsgiverforening (NAF) og et fra North Sea Operators Committee (samarbeidsorganet for oljeselskap i Nordsjøen). Fylkesarbeidssjefen i Rogaland var formann i utvalget.[REMOVE]Fotnote: Oppnevning av et utvalg i Stavanger som skal behandle spørsmål vedrørende bruk av utenlandsk arbeidskraft på den norske kontinentalsokkelen. IE arkiv, Statsarkivet. Stavangerutvalget ble nedlagt i 1998 av Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Behandling av søknader om gruppearbeidstillatelser etter den tid ble tillagt den myndighet som Arbeidsdirektoratet fastsatte.
Statfjord B godkjent av ODElektrikerstreiker