DåpenStavangerutvalget

Statfjord B godkjent av OD

person Norsk Oljemuseum
Det nye konseptet for Statfjord B ble godkjent av Oljedirektoratet i desember 1977 etter at det opprinnelige konseptet ble stoppet ett år tidligere av sikkerhetsgrunner.
— Info om Statfjord B
© Norsk Oljemuseum

Plattformen var den første i verden som ble bygget etter en forutgående sikkerhetsanalyse, og var med på å danne grunnlag for regelverket som siden kom på plass. Plattformen ble oppdelt med tre adskilte områder med hotellet med bolig- og kontorfasilitetene lengst ute på den ene siden, prosessområdet i midten og boring og brønn lengst vekke fra hotellet.

Boligkvarteret ble bedre sikret med en seks timers brannvegg mellom prosess og hotellet for å gi tid til evakuering ved en eventuell brann eller eksplosjon. Løsningen som ble godkjent av Oljedirektoratet i brev av 19. desember 1977, var basert på en integrert plattform med en produksjonskapasitet på 180 000 fat pr. døgn. Den justerte timeplanen gikk ut på å slepe plattformen ut sommeren 1981. Det var en forsinkelse på to år i forhold til den første planen.

Kilder:
Engeland, Sveinung. Ingeniørfabrikk på norsk: oppbygginga av norsk petroleumsrelatert engineeringkompetanse . Oslo 1995: 73.
Rolstadås, Asbjørn. Prosjektstyring . Oslo 1981: 61.

DåpenStavangerutvalget
Publisert 22. november 2019   •   Oppdatert 31. januar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk