Lastebøyen for Statfjord CNordsjøens «Hilton» på plass

Dåp og et tau til besvær

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Utbyggingen av Statfjordfeltet var så godt som ferdig og skulle markeres gjennom dåpen av Statfjord C i 1984 med kronprinsesse Sonja som den stolte gudmor.
— Den 10. mai 1984 døpte kronprinsesse Sonja Statfjord C, mens den lå i Vats. Foto: Leif Berge/Equinor
© Norsk Oljemuseum

Byggingen av plattformen hadde gått helt etter planen, uten forsinkelser, kostnadsoverskridelser eller uhell. Problemene begynte med at både pressefolkene, gudmoren og hennes følge fikk problemer med heisen fra helikopterdekket og ned i resepsjonen. Kronprinsessen kom seg ned, men etter det stoppet den helt. Deler av følge, blant dem konen til Mobils direktør Alex Massad sto igjen. Damer i festantrekk og relativt høye heler måtte ta til takke med en utendørs trapp med trappetrinn av åpent gitter.

Dåpen var nøye planlagt og for å garantere at champagneflasken knuste på første forsøk var det montert en knusekant på stålplaten med bilde av Statfjord C hvor champagnen skulle treffe. Toppen på champagneflasken var festet i en slags strømpe som var festet i et tau, som igjen var festet i et bånd i rødt, hvitt og blått. Båndet var bundet fast i forhøyningen hvor gudmoren og dignitærer skulle stå. Systemet ble testet og flasken knuste hver gang.

Kvelden før den store dagen var noen pressefolk på befaring. Forhøyningen til gudmoren hvor båndet til flasken var festet måtte flyttes litt til den ene siden for at fotografene skulle få bedre arbeidsforhold. Konsekvensen var at vinkelen på båndet kronprinsessen skulle klippe ble feil. For at champagnen skulle få rett vinkel ble det trukket et nytt tau fra flasken til det stedet båndet opprinnelig skulle vært festet. Senior sikkerhetsleder Carl Gustav Avnsnes ble hyret inn til å kutte det ekstra tauet nøyaktig samtidig med at Sonja klippet båndet.

Igjen ble utstyret testet og alt gikk bra. Under seremonien neste dag ble båndet og tauet kuttet helt synkront og flasken fløy mot veggen og knusekanten og kom tilbake like hel. Avnsnes grep tak i tauet på ny, slapp champagnen og den knuste – på andre forsøk. Etter en inngående granskning ble feilen avdekket. Et tau som henger ute over natten blir fuktig av dugg og fuktigheten gjør at tauet strekker seg litt. Da champagnen traff veggen på første forsøk var det strømpen som traff knusekanten og ikke flasken.

Statfjord C , Dåp og et tau til besvær
Foto: Leif Berge/Statoil

Resten av arrangementet var vellykket med lunsj på Statfjord C og dåpsmiddag på Atlantic Hall i Stavanger. Statfjord C ble tauet ut på feltet i begynnelsen av juni 1984. Den traff på en storm underveis og måtte ligge på vent på dypt vann i Norskerenna et par dager. 10. juni 1984 var den trygt plassert. Klargjøringen gikk fort og i juni 1985 kunne produksjonen starte. Olje- og energiminister Kåre Kristiansen sto for den offisielle åpningen av den siste plattformen på Statfjordfeltet 2. juli 1985.

Lastebøyen for Statfjord CNordsjøens «Hilton» på plass
Publisert 23. mai 2018   •   Oppdatert 14. januar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *