Overskridelser og lederskifteNytt helikopterdekk

Norvik ny konsernsjef

person Norsk Oljemuseum
Ny konsernsjef i Statoil ble Harald Norvik. Norvik hadde bakgrunn som statssekretær i Olje- og energidepartementet fra 1979 til 1981, så i Astrup og Aubert og deretter som direktør i Aker.
— Harald Norvik. Foto: Olav Standal Tange/Norsk olje og gass (CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54079274)
© Norsk Oljemuseum

I sin stilling som konsernsjef i Statoil ble Norvik kjent for å ville satse internasjonalt. Han luftet planene på flere konferanser allerede vinteren og våren 1990, og i Polyteknisk forening var tittelen på foredraget «Statoil på verdenstoppen».

Den 31. august 1990, under oljemessen i Stavanger (ONS), kunne han annonsere at British Petroleum (BP) og Statoil gikk sammen i en strategisk allianse. De to selskapene skulle samarbeide om leting og produksjon i en rekke områder i det tidligere Sovjetunionen, flere land i Vest-Afrika, i Kina og i Vietnam. 18 år etter at selskapet ble opprettet, dels for å stå opp mot utenlandske oljeselskaper, skulle Statoil selv bli ett av dem. [REMOVE]Fotnote: Ryggvik, Helge, Til siste dråpe. Om oljens politiske økonomi , (2009): 195–197.

Den internasjonale satsingen fortsatte gjennom 1990-årene. Like før sin avgang foreslo konsernsjef Harald Norvik 13. august 1999 at Statoil fikk et utvidet eierskap gjennom børsnotering. Det ville gi Statoil økt handlefrihet. Det ble dermed en tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet, med partibok i Arbeiderpartiet, som ble den som forløste ideen i Høyres gamle drøm om å delprivatisere Statoil.

Norvik måtte gå av som konsernsjef i 1999 etter store kostnadsoverskridelser ved utbyggingen av Åsgardfeltet. Prosjektet som var budsjettert til 47 milliarder kroner, fikk en regning på 64 milliarder – en overskridelse på 17 milliarder. Både styret og konsernsjefen måtte gå. Norvik ble etterfulgt av Olav Fjell.

Overskridelser og lederskifteNytt helikopterdekk
Publisert 4. desember 2019   •   Oppdatert 5. februar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk