Statfjorddivisjonen opprettet i MobilStatpipe tas i bruk

Tredje plattform i drift

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Olje- og energiminister Kåre Kristiansen var til stede og foretok åpningen av produksjonen på Statfjord C et halvt år før den opprinnelige tidsplanen.
— Produksstart på Statfjord C. På den lille glassflasken ligger noe av den første råoljen som ble hentet opp. Foto: Leif Berge/Equinor
© Norsk Oljemuseum

Som alltid ved formell oppstart av nye felt, hadde produksjonen vært i gang et par dager. Alt måtte være testet og ingenting skulle kunne gå galt da selveste ministeren kom for å trykke på den grønne knappen og åpne ventilene.

«Dette er en viktig milepæl i Norges relativt korte historie som oljeproduserende nasjon,» kommenterte Kåre Kristiansen og roste eierne av feltet – med amerikanske Mobil i spissen – for at Statfjord C ikke bare var ferdig innenfor timeplanen, men også innenfor budsjettet. Mobilsjef Mike Smith benyttet anledningen til å takke de mange enkeltmennesker, leverandørbedrifter og myndigheter som hadde gjort sitt til at Statfjord var blitt hva det ble – et felt som skulle produsere olje og gass for hundrevis av milliarder kroner. Smith nevnte spesielt at norsk industri hadde bidradd med 76 prosent av verdien av produkter og tjenester til Statfjord C-plattformen.

Internasjonalt fikk åpningen en mindre positiv omtale. Observatører fra det internasjonale oljemarkedet mente det psykologisk sett var et uheldig tidspunkt å øke oljeproduksjonen i Norge, bare tre dager før OPECs krisemøte i Wien. Markedet var preget av lave priser og det var vanskelig å få avsetning på OPEC oljen. For fattige OPEC-land som Nigeria og Indonesia ville en lavere oljepris eller en reduksjon i produksjonen være svært problematisk. De produserte på dette tidspunktet allerede mye mindre enn de hadde mulighet til for å holde prisene oppe. Det var i dette markedet Statfjord C oljen kom inn.

Les mer: En gigant settes sammen

Statfjorddivisjonen opprettet i MobilStatpipe tas i bruk
Publisert 3. desember 2019   •   Oppdatert 5. februar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk