Gondol i fritt fall!Produksjonsrekord

Statoil som operatør

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Statoil overtok 1. januar 1987 operatøransvaret for Statfjordfeltet fra Mobil Exploration Norway Inc. Det innebar at Statoil også overtok ansvaret for 1780 ansatte som kom fra statfjorddivisjonen i Mobil.
— Statoil overtar operatøransvaret fra Mobil og Martin Bekkeheien og Mike Smith er her avbildet sammen med en modell av Statfjord A. Foto: Leif Berge/Equinor
© Norsk Oljemuseum

Fredag 12. desember 1986 hadde den norske regjeringen formelt godkjent operatørskiftet. Mobil skulle fungere som teknisk assistent for Statoil for drift av Statfjord ut 1987. Etter dette ble Mobil vanlig lisenspartner.

Operatørskifte var en betingelse som lå i den opprinnelige lisensavtalen fra 1973 og kunne utøves ti år etter drivverdighetserklæringen fra 1974. Statoil ønsket å overta operatørskapet, men Mobil var negativ og så det som et stort prestisjenederlag. Etter politiske avklaringer ble operatørskifte vedtatt i Stortinget den 14. desember 1984.

Les mer i artikkelen: Operatørskiftet av Håkon Lavik

Kilder:
Aftenposten Morgen, 15. desember 1986.
NTBtekst, 1. desember 1986.

Gondol i fritt fall!Produksjonsrekord
Publisert 3. desember 2019   •   Oppdatert 5. februar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk