Avtale om gasseksportFelt versus bedrift

B-en starter produksjon

person Norsk Oljemuseum
Oljeproduksjonen fra Statfjord B startet 5. november 1982, tolv minutter over midnatt – 26 dager før planlagt dato.
— Flammen på Statfjord B. Foto: Øyvind Hagen/Equinor
© Norsk Oljemuseum

Vel en time deretter begynte lagercellene å fylles. Flammetårnet ble tent, et synlig bevis på at plattformen produserte. [REMOVE]Fotnote: Johansen, Terje.  Kampen om oljearbeiderne . Stavanger 2009: 217.

Det første døgnet ble det produsert 47.000 fat olje. 12. november ble den første oljen overført fra Statfjord A, gjennom en forbindelsesrørledning til lagring på Statfjord B. Den høytidelige markeringen av produksjonsstarten skjedde 25. november med representanter fra myndighetene, eierselskapene og pressen tilstede. Administrerende direktør i Mobil Norge Michael A. Smith holdt en kort tale – på norsk – trykket på en knapp på kontrollrommet som satte i gang lastingen av det første tankskipet som lå fortøyd ved lastebøyen 2,5 kilometer borte. Dagen ble også markert gjennom en rekke annonser i dagspressen den 25. og 26. november, i form av gratulasjoner til alle som hadde vært med å bygge, både firma og enkeltpersoner. Den 11. desember ble den første gassinjeksjon gjennomført gjennom brønn B-34, og 26. desember startet vanninjeksjonen i reservoaret.

Les mer i artikkelen: En gigant settes sammen

Avtale om gasseksportFelt versus bedrift
Publisert 3. desember 2019   •   Oppdatert 4. februar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk