Avtale om gasseksportFelt versus bedrift

B-en starter produksjon

person Norsk Oljemuseum
Oljeproduksjonen fra Statfjord B startet 5. november 1982, tolv minutter over midnatt – 26 dager før planlagt dato.
— Flammen på Statfjord B. Foto: Øyvind Hagen/Equinor
© Norsk Oljemuseum

Vel en time deretter begynte lagercellene å fylles. Flammetårnet ble tent, et synlig bevis på at plattformen produserte. [REMOVE]Fotnote: Johansen, Terje.  Kampen om oljearbeiderne . Stavanger 2009: 217. Det første døgnet ble det produsert 47.000 fat olje. 12. november ble den første oljen overført fra Statfjord A, gjennom en forbindelses-rørledning til lagring på Statfjord B. Den høytidelige markeringen av produksjonsstarten skjedde 25. november med representanter fra myndighetene, eierselskapene og pressen tilstede. Administrerende direktør i Mobil Norge Michael A. Smith holdt en kort tale – på norsk – trykket på en knapp på kontrollrommet som satte i gang lastingen av det første tankskipet som lå fortøyd ved lastebøyen 2,5 kilometer borte. Dagen ble også markert gjennom en rekke annonser i dagspressen den 25. og 26. november, i form av gratulasjoner til alle som hadde vært med å bygge, både firma og enkeltpersoner. Den 11. desember ble den første gassinjeksjon gjennomført gjennom brønn B-34, og 26. desember startet vanninjeksjonen i reservoaret.

Les mer i artikkelen: En gigant settes sammen

 

Avtale om gasseksportFelt versus bedrift
Publisert 3. desember 2019   •   Oppdatert 10. mai 2023
© Norsk Oljemuseum
close Lukk