Ny adm. dir. i MobilB-en starter produksjon

Avtale om gasseksport

person Norsk Oljemuseum
Avtalene om salg av gass mellom norske Statfjord-eiere og gasskjøpere på kontinentet om gasseksport fra Statfjord, Gullfaks (den gang kalt 34/10) og Heimdal ble underskrevet 1. september 1982.
— Faksimile fra STATOIL. 1982 VOL. 4 NR. 1
© Norsk Oljemuseum

Kontrakten var en såkalt feltuttømmingskontrakt, der hele de aktuelle feltetenes reserver ble solgt. På kontinentet var det et samarbeid mellom gasskjøpere i Vest-Tyskland, Nederland, Frankrike og Belgia. Selskapene som samarbeidet var: tyske Ruhrgas, BEB og Thyssengas, nederlandske Gasunie og franske Gaz de France og belgiske Distrigaz. Denne gruppen ble populært kalt Konsortiet. Kjøperne tilbød seg å betale 150 milliarder 1982-kroner for et kjøp som omfattet gass fra de tre feltene i hele deres levetid fra 1986 og om lag 30 år framover. Prisen som selgerne fikk, er karakterisert som «den beste som noen gang er oppnådd». Koordineringen på norsk side skjedde i regi av Statoil, som ledet forhandlingene med kjøperne. Arve Johnsen hadde ett år i forveien forhandlet fram prinsippavtaler.

Les mer:  Gasseksport

Ny adm. dir. i MobilB-en starter produksjon
Publisert 3. desember 2019   •   Oppdatert 4. februar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk