Første oljelastFull seier for borearbeiderne

Kokkeoppsigelse

person Av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
På tampen av året kom en arbeidstvist fra Statfjordfeltet opp i Bergen byrett. Det gjaldt en 33 år gammel kokk som hadde mistet jobben i SAS Catering.
— Kantina på Statfjord A. Foto: Odd Noreger/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Begrunnelsen for oppsigelsen skal ha vært at 33-åringen den 27. juni 1979 hadde nektet å lage varm mat til fire personer fra Mobil som kom til Statfjord etter at de varme måltidene var avsluttet. Tidligere var det vanlig med en ekstra godtgjørelse for den type arbeid, men det hadde falt bort.

Etter endt skift reiste kokken i land uten å ha hørt om at forholdet var rapportert. Fjorten dager senere var han tilbake på Statfjord A, hvor han fikk skriftlig avskjed grunnet ordrenekt. På et senere møte med tillitsvalgte og representanter for arbeidsgiverne, ble avskjedigelsen omgjort til oppsigelse. Kokken ønsket å prøve oppsigelsen for retten.

Kokkens forsvarer mente oppsigelsen ikke bunnet i ordrenekt, men at kokken hadde vært tillitsmann og aktiv i aksjonskomiteer.[REMOVE]Fotnote: Bergens Arbeiderblad 7. desember 1979. Ordrenektelse årsak til oppsigelse av kokk? I retten kom det fram at i tillegg til å nekte å etterleve ordre, hadde kokken oppsøkt stuerten på dennes kontor, brukt grov munn, truet og slått i bordet. Stuerten hadde rapportert hendelsen. Bergen byrett fant oppsigelsen av kokken gyldig.

Første oljelastFull seier for borearbeiderne
Publisert 28. november 2019   •   Oppdatert 4. februar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk