Utrustning av BProduksjonsboring

Museplage

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Gnagere og andre dyr er ikke vanlig og heller ikke velkomne på plattformer, men i november 1978 ble det oppdaget en mus i kontrollrommet på Statfjord A. To Mobil-ansatte reagerte raskt, fikk stengt musen inne bak en plate som de så klemte mot veggen og knuste blindpassasjeren.
— Avisoverskrifter fra da Statfjord A var truet av mus.
© Norsk Oljemuseum

Musen hadde sannsynligvis kommet om bord ved å gjemme seg i lasten som kom ut på feltet med en av forsyningsbåtene. Tidligere hadde også en rotte blitt drept på lignende måte. Musen kunne ha gjort stor skade hvis den hadde gnagd på og ødelagt noen av de mange livsviktige kablene som var samlet i kontrollrommet. Ifølge plattformsjefen kunne den «gjort skade for millioner og forskjøvet hele timeplanen for Statfjordutbyggingen dersom den ikke var blitt oppdaget i tide.» Det ble i etterkant lagt ut rottegift, satt ut musefeller og hengt opp godt synlige plakater som fortalte om det uvanlige problemet.

Kilder:

Aftenposten. (1978).  11. november. Musejakt på Statfjord A.
Bergens Tidende. (1978). 11. november. Statfjord A truet av mus.

Utrustning av BProduksjonsboring
Publisert 23. april 2018   •   Oppdatert 16. januar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *