Matskattaksjoner og streikevarselGigant i frimerkestørrelse

B-en ut av dokken

person Av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Den 11. juni 1979 ble betongstrukturen sjøsatt fra tørrdokken, og slept ut til ankringsplassen i Gandsfjorden, hvor det ble gjort klart for glidestøping av cellene.
— Bunnseksjonen til Statfjord B flyter, og er på vei ut av byggedokken i Hinnavågen. Den taues nå ut i Gandsfjorden hvor resten av betongarbeidet samt betongskaftene skal gjøres ferdig på dypt vann. Foto: Aker/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Uttauingen fra dokken var en kritisk fase. Den skulle slepes 100 meter for så å bli dreid 23 grader før den ble tatt ut av åpningen. I denne fasen tåltes ikke mye vind.

To ganger ble uttauingen utsatt. Det første forsøket ble avbrutt da det viste seg at bunnforholdene ved dekksporten ikke var skikkelig preparert. Det var ikke nok dybde, og en 70.000 kubikkmeter stor støttefylling måtte fjernes. Forsøk to ble hindret av vinden. Det blåste ikke mer enn ti sekundmeter, men det var nok til at betongstrukturen kunne komme ut av kurs.

På tredje forsøk gikk alt etter planen. Ved hjelp av vinsjer ble første del av Statfjord B tauet ut av dokken med en klaring på 70 cm over bunnen.[REMOVE]Fotnote: Stavanger Aftenblad, 28. juni 1979. Da strukturen var klar av dokken, ble vinsjene kuttet og slepebåtene tok over. Trykkluft, oppdrift og 20.000 hestekrefter fordelt på fem slepebåter gjorde det mulig å slepe Statfjord B i en fart på to til tre knop til ankerstedet. Fortøyningen og oppstrammingen tok to døgn.[REMOVE]Fotnote: Rogalands Avis, 11. juni 1979. Kjettingene som skulle holde strukturen på plass ble festet i nye fundamenter. Det ble brukt fire lengder på til sammen seks til syv kilometer. Kvaliteten på kjettingen var bedre enn de hadde brukt tidligere, det var en vesentlig større plattform som skulle bygges. Bruddstyrken var på 1500 tonn mot tidligere 1300 tonn. De ble festet på Lihalsen og Einerneset på østsiden av Gandsfjorden og Vaulen og Kvalaberg på vestsiden. Festene var av enklere konstruksjon enn tidligere brukt. Det var ikke vinsjer på land, bare jernplater som var støpt inn i fjellet.[REMOVE]Fotnote: Stavanger Aftenblad, 5. januar 1979. 

Les mer: Statfjord B – Bygging av betongunderstellet

Matskattaksjoner og streikevarselGigant i frimerkestørrelse
Publisert 28. november 2019   •   Oppdatert 4. februar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk