Endelig avklaring om B-enDåpen

Flotellet Nortrym på plass

person Av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
Fra Statfjord A kom ut på feltet og frem til sommeren 1978 økte antallet arbeidere jevnt og trutt. På det meste var det nærmere 2700 personer som hadde sitt arbeidssted på plattformen. På grunn av skiftordningen vil det si at 1200 mann var ute på feltet til enhver tid.
— Nortrym. Foto: Odd Noreger/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

Med flere arbeidere, trengtes det flere sengeplasser. Før Statfjord A ble slept ut på feltet, ble hotellet montert på dekket, en boligblokk på seks etasjer. I anleggsperioden bodde det fire personer på hver lugar og hotellet huset 400 mann.[REMOVE]Fotnote: Hver lugar hadde fire senger fordelt på to overkøyer og to underkøyer langs den ene veggen. Det gikk an å trekke et forheng rundt hver køye. På gulvet sto det tre lenestoler og et lite bord og en slags bokhylle. Langs veggen var det låsbare garderobeskap – et skap til hver køy. Hver lugar hadde et eget bad med dusj, toalett og to vaskeservanter. Det åpne gulvarealet utgjorde 6-7 kvadratmeter. Godø 1980: 57. Det var i første rekke mobilansatte og ledelsen for Brown & Root og Brownaker som bodde der. I september 1977 ble også to midlertidige boligenheter løftet opp på plattformen. Men selv ikke med disse ekstra hotellene var det nok senger.

I november 1977 kom en annen ombygd boreplattform ut på feltet – Nortrym. Flotellet, med 230 senger, ble forbundet til Statfjord A via bro. På grunn av bølgehøyde var det til tider umulig å ha broene mellom boligplattformen og Statfjord A liggende ute, og arbeiderne måtte flys over med helikopter. Turen tok i overkant av et minutt, men ventetiden for å få lift kunne være timevis.[REMOVE]Fotnote: Godø, Helge. Plattformbygging til havs. Stavanger 1980: 64.

En annen ulempe med Nortrym var at dekket måtte forsterkes før det kunne sette på boligkvarter. Rederiet Gotaas-Larsen, som eide riggen, tilbød å gjøre jobben på land på atten dager. På Statfjord A mente man at jobben kunne gjøres offshore på syv dager. Dette ble akseptert og etter fem dager var riggen klar til å ta imot boligenhetene. Nortrym ble slept til land, hotellene satt på og plattformen slept ut på feltet. Etter syv dager kunne arbeiderne flytte inn.[REMOVE]Fotnote: Intervju med Svein Jørpeland. 

Endelig avklaring om B-enDåpen
Publisert 22. november 2019   •   Oppdatert 31. januar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk