HusforeningerStatfjord Øst

Lekkasjer på A-en

person Av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
I september 1976 ble det oppdaget sprekker i betongstrukturen på Statfjord A. Det skjedde under maksimal nedsenking i forbindelse med kobling av dekket med betongdelen. Årsaken var for store temperatursvingninger og et dårlig parti i betongen. Det tok to måneder å utbedre skadene.
— Faksimile fra Stavanger Aftenblad, 14.09.1976
© Norsk Oljemuseum

Det viste seg å være to sprekker på 20 cm hver i betongen mellom en stjernecelle og en celle.[REMOVE]Fotnote: Hanisch, Tore Jørgen og Nerheim, Gunnar; Norsk oljehistorie. Fra vantro til overmot? 1992: 392. Plattformen tok inn 15.000 liter vann i timen eller 20 bøtter i minuttet.[REMOVE]Fotnote: Stavanger Aftenblad. 14. september 1976. 20 bøtter i minuttet.

Det var aldri fare for at plattformen skulle tippe rundt eller synke. Pumpene på plattformen hadde en kapasitet på 1 200 000 liter i timen og hadde ingen problem med å kontrollere vannet. Uten pumper ville plattformen ha sunket 60 til 70 cm i døgnet på grunn av den ekstra vekten vannet tilførte.

Folk fra Aker Offshore Contractors og Norwegian Contractors (NC) brukte helgen på å kartlegge hva som hadde skjedd. Da sprekkene var lokalisert, fikk NC som ansvarlig for betongsstrukturen sprøytet inn epoxy, en spesiell og elastisk betong, i sprekkene. Det var en stor jobb å tette sprekkene og uhellet førte til forsinkelser.

Montering av moduler som hotellet og helikopterdekk måtte utsettes til skaden var utbedret.[REMOVE]Fotnote: Hanisch. op.cit.: 392. 

Les mer: Bygging av dekket

HusforeningerStatfjord Øst
Publisert 21. november 2019   •   Oppdatert 31. januar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk