Brann på Statfjord C

person av Trude Meland, Norsk Oljemuseum
All produksjon på Statfjord C ble lammet i nærmere to døgn etter at det brøt ut brann i en modul under boredekket.
— Et av de sørvendte eksosrørene på Statfjord C. Foto: Shadé Barka Martins/Norsk Oljemuseum
© Norsk Oljemuseum

All produksjon på Statfjord C ble lammet i nærmere to døgn etter at det brøt ut brann i en modul under boredekket. Tre personer fra Oljedirektoratet var av andre årsaker på Statfjordfeltet da brannen oppsto. Direktoratet så imidlertid så alvorlig på ulykken at de sendte ut ytterligere to personer for å gjennomgå ulykken.

Sammen med representanter fra Statoil utgjorde de en granskningsgruppe, som konkluderte med at brannen oppsto da olje som ble brukt til blanding av oljeslam ble antent. Utgangspunktet var en lekkasje i et oljerør.

Oljen sprutet ut på utsiden av plattformen og ble antent da den kom i kontakt med et glovarmt eksosrør fra turbinene. Det var ikke brannslukningsutstyr tilgjengelig i området, men brannen ble slukket av beredskapsfartøy i løpet av 25 minutter.

Siden brannen var isolert til sjøen ville den trolig brent ut uten bruk av beredskapsfartøy.

Kilde

Oljedirektoratet: Utvikling i risikonivå – norsk sokkel Pilotprosjektrapport for 2000, Stavanger 2001.
Etablering av områdeberedskap. 30. juni 2000. OLF prosjekt.

Publisert 14. november 2019   •   Oppdatert 22. januar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *