Leteboringen starterMobil tilbyr plattform

Statfjord påvist

person Norsk Oljemuseum
På boredekket av plattformen Waage Drill 1 danset geologer fra Mobil den reneste krigsdansen i pur glede. På gulvet lå en kjerneprøve som nettopp var hentet opp fra havbunnen 2700 meter under plattformdekket. Oljen bokstavelig talt rant ut. Statfjordfeltet var funnet!
— Pressemelding om drivverdighetserklæring og navnet "Statfjord".
© Norsk Oljemuseum

Reservoaret skulle vise seg å være det rikeste på norsk sokkel. «Vi skjønte det var noe stort på gang da vi så halleluja-stemningen hos Mobil-folkene. Men hvor stort fikk vi ikke greie på.» fortalte Torulf Gjedrem til VG i 1994. Han var mannskap om bord på riggen da funnet ble gjort 19. februar 1974, og øyenvitne til den elleville dansen på boredekket.

Den 22. februar 1974 sendte oljeselskapet Mobil en kortfattet teleks til Oljedirektoratet, hvor det ble annonsert at «det er gjort oppmuntrende funn av hydrokarboner i den første letebrønnen i blokk 33/12». Mobil sendte ut en offisiell pressemelding om funnet i april.

Kilder:
Lerøen, B., & Norge Oljedirektoratet. (1997). 1001 brønn. Stavanger: Oljedirektoratet: 84.
Aftenposten 7. desember 1973. Boring på Brentfeltet påskyndet.
VG 06.12.1994. Dansen rundt gullkalven.

Leteboringen starterMobil tilbyr plattform
Publisert 22. september 2017   •   Oppdatert 31. januar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk