Byggestart for A-enUtbyggingsplan for Statfjord

Base på Sotra

person Norsk Oljemuseum
Til utbygging og drift av Statfjordfeltet trengtes en fast forsyningsbase med et område tilrettelagt for lagring og en kai for utskiping av alt fra bygningsdeler, rør og borevæske til mat og vann til de som arbeidet der ute.
— Utsnitt av illustrasjon over baseområder
© Norsk Oljemuseum

Forsyningsbasen Coast Center Base (CCB) på Ågotnes på øya Sotra utenfor Bergen ble offisielt åpnet i september 1974 av lokale eiere. Operatørselskapet Mobil var det første selskapet som fra 1974 etablerte kontrakt på bruk av basen. Basen ble valgt, ut fra beliggenhet – bare 10 timers seiling fra Statfjord. Men utbyggingen av basen var påbegynt allerede året før og Mobil hadde da, i forbindelse med leteboring på Statfjordfeltet høsten 1973, brukt basen. I tillegg til kort seilingstid til Statfjord, hadde stedet gode havneforhold, og beliggenheten var strategisk med kort avstand til Bergen og Flesland flyplass.

Brown & Root, som var hovedkontraktør for utbyggingen av Statfjord A, åpnet også et avdelingskontor på Ågotnes. Det samme gjorde Kongsberg Våpenfabrikk (KV) i august 1974. Målet for KV var å bygge opp en verksteds- og driftsservicevirksomhet for Statfjord og derigjennom bygge opp norsk kompetanse.

CCB ble startet opp av A/S H. Namtvedt og Stolt-Nielsen. Stolt-Nielsen tok på seg det økonomiske ansvaret for oppstarten av prosjektet, og arbeidet på basens anlegg kom i gang 9. april 1973. Stolt-Nielsen var den drivende kraften i oppbyggingen, men våren 1975 solgte de seg ut. Statoil gikk da inn med 50 prosent eierandel. De andre eierne var da Vesta Hygea og Bergen Bank.

Kilder:
Aftenposten 4. desember 1973. Mobil skal bruke CCB-basen.
Mobil Explorer desember 1981: CCB på Sotra- forsyningsbase for Statfjordfeltet.
Skreien, N. (2007). Namtvedt : Et liv på topp og bunn. Eide: 186-197.

Byggestart for A-enUtbyggingsplan for Statfjord
Publisert 22. september 2017   •   Oppdatert 31. januar 2020
© Norsk Oljemuseum
close Lukk